Velký speciál o sušení potravin

 

Sušení potravin patří stále mezi nejvhodnější způsoby uchovávání potravin. Nejen, že šetří místo, protože dehydrované potraviny ztratí svůj objem, zároveň ale také dokáže umocnit chuť surovin, a to bez toho, aniž by se z nich ztratily tolik cenné vitamíny a minerály. V tomto speciálu o sušení potravin se podíváme blíže na jednotlivé metody sušení, řekneme si, jaký je rozdíl mezi sušením na slunci, v troubě a v sušičce, a podíváme se společně, která sušička je nejvíce vhodná pro vaše potřeby.

 

Jednotlivé metody sušení: jejich výhody a nevýhody

V této části si přiblížíme jednotlivé typy sušení. Patří sem např. sušení potravin na slunci, v troubě a v sušičce potravin.

 

Sušení na slunci

Sušení na slunci je tou nejstarší metodou sušení potravin. Sušení se provádí buď na slunném místě, nebo v polostínu. Vždy je ale nutné, aby na takovém místě proudil vzduch a nebyla zde přílišná vlhkost. Tato forma sušení potravin je tedy náročná nejen co se týče prostoru, ale také počasí. Z těchto důvodů se sušení na slunci provádí spíše v jižních oblastech, kde celé léto neprší a vzduch je velice teplý.

 

suseni_slunceVýhody sušení na slunci:
  • téměř žádné náklady (potřebujete jen plata nebo noviny)
Nevýhody sušení na slunci:
  • potřeba velkého prostoru
  • velká časová náročnost
  • ne vždy je vhodné počasí a správná vlhkost vzduchu
  • potraviny mohou být napadeny plísněmi, bakteriemi, škodlivinami z okolního vzduchu a škůdci. Například tolik známí potravinoví moli naprosto milují sušené plody (třeba houby) a dokážou znehodnotit opravdu velké množství potravin, navíc se jich nelehko zbavuje

 

Sušení v troubě

Oproti sušení na slunci má sušení v troubě hlavní výhodu v tom, že jsou plody během sušení uzavřené, a tím pádem k nim nemají přístup škůdci nebo škodliviny ze vzduchu. Nevýhodou však zůstává prostor na sušení, v případě trouby je totiž místo velice omezené. Dále je třeba uvést, že ne v každé troubě lze potraviny sušit. Pokud budete chtít sušit potraviny v troubě na plyn, budou plody ve výsledku spíše opražené.

 

Výhody sušení v troubě:
  • nízké počáteční náklady (troubu má doma každý)
  • plody jsou chráněny před škůdci a škodlivinami z okolního vzduchu
  • není závislé na vlhkosti vzduchu nebo počasí
Nevýhody sušení v troubě:
  • časová náročnost a nutnost vaší asistence
  • velmi nákladné co se týče spotřeby energie
  • malý prostor na sušení
  • může dojít k přesušení až spálení

 

Sušení v sušičce potravin

Sušičky potravin v dnešní době nabízejí nejmodernější a nejvhodnější způsob sušení potravin. Spojují v sobě výhody obou předchozích způsobů sušení potravin a zároveň eliminují zmíněné nevýhody. Sušičky disponují dostatkem prostoru, nejsou závislé na počasí a zpravidla také nevyžadují naši asistenci. Sušení není výrazně časově náročné a perfektní výsledek je téměř zaručen. 

 

suseni_v_susicce2Výhody sušení v sušičce potravin:
  • můžete sušit velké množství a rozdílné plody ve stejný čas
  • plody jsou chráněny proti napadením plísněmi, kvasinkami, prachem nebo škůdci
  • lepší sušičky jsou také více ekologické a nespotřebují mnoho elektrické energie
  • plody jsou sušeny rovnoměrně a zpravidla není nutná vaše asistence
  • plody si zachovají všechny vitamíny, minerály a umocní se jejich chuť
Nevýhody sušení v sušičce potravin:
  • prvotní náklady

 

Podle čeho vybírat sušičku potravin?

Sušičky potravin se dělí na dva základní typy, a to podle způsobu proudění vzduchu – horizontální a vertikální.

 

Vertikální typ sušičky má zpravidla kulatý tvar a vzduch uvnitř proudí vertikálně. Tento typ sušičky se nedoporučuje na sušení šťavnatých plodů. Během sušení je zpravidla nutná asistence, protože pláty je třeba přeskládávat (výměna horních za dolní) nebo otáčet.

 

Horizontální typ sušičky je obdélníkového nebo čtvercového tvaru a využívá horizontálního proudění vzduchu. Hlavní výhodou těchto sušiček je to, že všechny suroviny suší rovnoměrně, bez toho, aniž byste museli pláty přeskládávat nebo otáčet. Lepší z nich také disponují časovačem s přednastavenými programy, úsporným režimem, filtrací vzduchu a v případě sušičky Yden také infračerveným zářením. Dají se v nich sušit jakékoliv potraviny, včetně obilovin, tekutých potravin, placek pro raw recepty nebo velkých kusů ovoce.

 

Důležité je si tedy uvědomit, jak často a co budete sušit. Pokud budete sušit jednou ročně houby, vystačíte si s levnějším vertikálním typem sušičky. Pokud to však se sušením myslíte vážně, doporučujeme sáhnout po horizontálním typu. Usušíte v něm naráz ovoce, zeleninu, bylinky, houby atd. Navíc ušetříte peníze za spotřebovanou energii a také čas.

 

suseni_jablek_yden

 

Tipy na závěr: Jak nejlépe sušit?

  • Suroviny doporučujeme nakrájet na tenké plátky a rovnoměrně rozprostřít po platech. Není příliš vhodné, aby se navzájem překrývaly, zamezilo by se tak proudění vzduchu. Bobuloviny není třeba krájet, můžete je nechat v celku.
  • Před naskládáním surovin na pláty se ujistěte, že jste je všechny pečlivě omyli a zkontrolovali, zda nejeví známky plesnivění nebo napadení škůdci.
  • Pokud ovoce pokapete citronovou šťávou, nebude v průběhu dehydratace hnědnout. Na zeleninu nebo placky můžete také použít marinádu, vytvoříte také chutné krekry.
  • Čas a teplota se mohou u jednotlivých přístrojů i druhů surovin lišit. Vždy se držte pokynů uvedených v návodu.