Odšťavňujeme zeleninu

 

Zeleninové šťávy jsou již dnes stejně oblíbené jako šťávy ovocné. Mnoho lidí dokonce dává zeleninovým šťávám přednost. Jednak to může být zpravidla nižším obsahem sacharidů – cukrů, ale také tím, že zeleninové šťávy jsou někdy až překvapivě chutné. :-) Stejně jako u ovoce záleží na oblíbeném druhu zeleniny, ze kterého si budeme šťávu lisovat.

 

sal_tObiloviny, listová zelenina a bylinky

Mechanický ruční odšťavňovač je vybaven podobnou konstrukcí jako elektrické šnekové odšťavňovače. Problém mu tedy rozhodně nebude dělat vylisování šťávy například z obilné trávy, listové zeleniny nebo bylinek. Vzhledem k tomu, že je ruční odšťavňovač poháněn pouze naší silou, můžeme si jej bez problému vzít na chalupu, na hory apod. Šnekové a dvouhřídelové odšťavňovače také snadno zpracují listovou zeleninu, nicméně s nimi už budete potřebovat elektrickou energii. V této kategorii je nejméně vhodným kandidátem odstředivý odšťavňovač.

 

papriky2Dužnatá zelenina a zelenina s velkým obsahem vody (rajčata, okurky, papriky, celer)

Všechny druhy dužnaté nebo velice vodnaté zeleniny hravě zvládnou všechny typy odšťavňovačů. Zde platí pouze pravidlo, čím více je zelenina tvrdá, tím méně vhodná je pro ruční odšťavňování.

 

mrkevTvrdá zelenina (mrkev, řepa)

Tvrdé druhy zeleniny jsou naprosto nevhodné pro ruční odšťavňovače, a to z důvodu vysoké námahy při zpracování. Odstředivé odšťavňovače zvládnou mrkev i řepu odšťavnit velice dobře, nicméně i zde platí, že dvouhřídelové a šnekové odšťavňovače jsou pro zpracování nejvhodnější. Je to z toho důvodu, že lisují plody mnohem důkladněji a precizněji.

 

 

 

Na závěr

Jestliže se tedy chystáte odšťavňovat více než jen kopřivy v létě, určitě se rozhlédněte mezi odstředivými, šnekovými nebo dvouhřídelovými odšťavňovači. Odstředivé odšťavňovače si poradí se vším, kromě listové zeleniny, a šnekové nebo dvouhřídelové odšťavňovače se nezastaví před ničím!