Odšťavňujeme ovoce, připravujeme sorbety a pyré

 

Začít den zdravým pomerančovým džusem, ke svačině si udělat chutné jablečné pyré nebo v létě potěšit své známé jahodovým či melounovým sorbetem

 

Už víme, že existují čtyři základní typy odšťavňovačů. Mechanické ruční, odstředivé, šnekové a dvouhřídelové odšťavňovače. Jaký typ využijeme na přípravu jablečné šťávy, na vylisování šťávy z hroznového vína a jakému se může do cesty postavit prakticky cokoliv? Pojďme se společně podívat na přístroje, které budou pro zpracování našeho oblíbeného ovoce nezbytné.

 

pomeranceCitrusy (citrony, limetky, pomeranče, grapefruity, mandarinky)

Začněme klasickým pomerančovým džusem. Abychom z dužiny pomerančů, grepů a dalších citrusů získali maximum šťávy, poslouží nám skvěle mechanický ruční odšťavňovač. Ten samotný toho kromě těchto plodin již moc neskousne, ale na citrusy je přeborník. Pokud tedy plánujete odšťavňovat pouze citrusové plody, je to ideální volba. Navíc vám ani nebude zabírat mnoho místa v kuchyni. 

 

Pokud si přejete spolu s citrusy odšťavňovat také další plody, vybírejte mezi odstředivými, šnekovými nebo dvouhřídelovými odšťavňovači (všechny tyto tři typy odšťavňovačů zpracovávají citrusy velice dobře).

 

jablko_mangoJablka, hrušky a peckoviny

Pokud patříte mezi mlsnější jazýčky a kreativce, budete potřebovat silnější odšťavňovač, než je ruční mechanický.

 

Jablka, hrušky, a plody s peckami (broskve, meruňky, blumy, švestky, mango) vám rychleji a hlavně pohodlněji vylisuje odstředivý odšťavňovač, který je vhodný zejména na dužnaté nebo moučnaté ovoce.

 

 

kuvings_jahodova_stavaBobuloviny a měkké plody (rybíz, borůvky, hroznové víno, jahody)

Bobulovité nebo příliš měkké plody nejlépe odšťavní šnekový nebo dvouhřídelový odšťavňovač. Vzhledem k tomu, že způsob lisování šťávy je o něco pomalejší (a intenzivnější), než je tomu u odstředivého odšťavňovače, dostanete z těchto plodů absolutní maximum (u odstředivého odšťavňovače se může stát, že malé a měkké plody projdou sítkem přímo do “odpadu” a vy tak nezískáte žádnou šťávu).

 

Hroznové víno je však nenáročné a zvládne jej hravě i odstředivý odšťavňovač.

 

 

 

kiwi2Tropické plody (ananas, kokos, kiwi)

Tropické plody nejlépe zpracuje šnekový odšťavňovač nebo dvouhřídelový odšťavňovač. Oba jsou ideální pro plody, které potřebují více času při vymačkávání šťávy (kokos) nebo jsou opravdu měkké (kiwi).

 

Odstředivý odšťavňovač dokáže zpracovat i např. ananas, nicméně se může stát, že tvrdá dužina ananasu při rychlých otáčkách poškodí sítko.

 

Melouny

Ano, víme, že je meloun zelenina, nicméně jsme se ho pro jeho sladkost rozhodli zařadit zde do kategorie ovoce. :) Melouny zpravidla obsahují velké množství vody. Lehce se odšťavňují ve všech elektřinou poháněných odšťavňovačích.

 

Vzhledem k tomu, že je melounová šťáva více méně bez chuti, doporučujeme melouny zpracovávat spíše jako smoothie nebo jedinečný sorbet. V takovém případě je nejideálnější volbou šnekový odšťavňovač, protože často disponuje také dalšími nástavci, například na výrobu sorbetu, zmrzliny nebo smoothie.

meloun

 

 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv odšťavňovač, rozhodně nezapomínejte pravidelně doplňovat vitamíny získané z čerstvého ovoce, o které jde především!