Kvašený ocet plný výživných látek do kuchyně i pro konzervaci potravin

 

Ocet je skvělou látkou na konzervaci potravin všeho druhu. Lze využít ocet vyrobený z lihu, vinný ocet nebo nejrůznější ovocné octy, které se především v poslední době dostávají do popředí zájmu díky svým netradičním a zajímavým chutím. Vznik octu je jednoduchý a lze jej shrnout zápisem: kyslík plus etanol, vzniká kyselina octová a voda. Něco však chybí – přece, když necháte na stole stát panáka slivovice, také se z něj do rána nestane ocet. Trik je v přítomnosti mikroorganismů, které díky vlastním enzymům tuto reakci umožňují (jedná se o tzv. octové bakterie a popisovaný děj nese označení acetátové kvašení). Ke konzervaci potravin se pak hodí především kvašené ovocné octy.

 

Mezi nejpopulárnější se řadí jablečný ocet. Pokud chcete postupovat zcela správně, tak si i základní kyselinu jablečnou „izolujete“ samostatně: stačí odšťavnit jablka, ke šťávě přidat vinné kvasinky a nechat za nepřístupu vzduchu kvasit při 25 °C. Poté vpustíte vzduch a necháte pracovat kvasné bakterie. A je hotovo.

 

Recept na mandarinkový ocet

 

mandarinkovy_ocetIngredience:

800 g mandarinek, 800 ml jablečného octa, 400 g cukru 

 

Postup:

Omyjte mandarinky a zbavte je případných voskových nečistot na povrchu. Nakrájejte je na kousky cca 3 až 5 mm. V nádobě rozpusťte cukr s jablečným octem a přidejte mandarinky. Zvolte funkci „Ocet“ ve fermentoru Kuvings a zahajte fermentaci. Oddělte ocet od dužiny a uchovávejte v chladu v dezinfikované láhvi.

 

Tip: Sladkokyselé mandarinky obsahují kyselinu citronovou, která pomáhá překonávat únavu a preventivně působí proti obezitě. Pokud necháte mandarinkový ocet po fermentaci zrát ještě týden při pokojové teplotě, bude ještě sladší.

 

Filtrovat

Zobrazit
Dostupnost
Řadit
Výrobce
Podle ceny
4 990,00 Kč
4 990,00 Kč