Jak využít odpad z odšťavňovače

 

kuvings_drtZdravý životní styl vyžaduje mimo jiné také zdravé stravování. Mnozí z nás si však nedovedou den představit bez ovocné či zeleninové šťávy. Co ale se zbylou drtí? Napadlo vás někdy, že i ta se dá využít jinak, než vyhozením do odpadu? Nebo naopak, že můžete odpadem, který dáte užitkovým zvířatům, těmto živočichům ublížit? Máme pro vás informace, které jste pravděpodobně netušili, a také několik rad, jak můžete využít odpad z odšťavňovače.

 

První radou je, dávat pozor na to, z čeho vlastně odšťavňujeme. Zelenina a ovoce z obchodů bývá často chemicky ošetřena, a proto je potřeba ji před odšťavněním dobře umýt a oloupat. I tak ovšem může v ovoci spousta nežádoucích věcí zůstat. Při odšťavňování se vše bude držet právě v dužině a slupkách ovoce, šťáva je tedy 100% zdravá a bez jakékoli chemie. S odpadem však není dobré příliš experimentovat. Není dokonce ani dobré dávat zbytky zvířatům, zkrátka je raději vyhoďte do správného kontejneru.

 

Pokud ovšem kupujete bio potraviny, nebo máte ovoce a zeleninu z vlastní zahrádky, potom rozhodně není od věci dále s drtí pracovat.

 

Z mrkve a celeru polévka, z rajčat omáčka

kuvings_zelen2Drť z mrkve nebo z celeru se dá použít jako základ pro polévky. Je však dobré ji vždy použít čerstvou a nezamrazovat, ztrácí často svou chuť. S drtí z veškeré kořenové zeleniny se dá pracovat jako se základem pro různé omáčky, kořenovou zeleninu využijete napříkad pro svíčkovou omáčku, drť z rajčat pro rajskou. Nebo zbytky využijte při pečení masa. Bude křehčí, přidáte-li k němu tyto „zbytky“. Zeleninovou drť lze také využít na pomazánky na pečivo.

 

Do těsta na smažené „placičky“ či na bramboráky můžete přidat například drť z cukety, do karbanátků se dá použít jak mrkev, celer, petržel, tak také brokolice, kapusta, v podstatě jakákoli zelenina (není ale dobré, když chuť zeleniny přebije chuť masa). Pokud jsou karbanátky vyloženě vegetariánské (např. květákové placičky), je dobré si vždy předem zjistit, jaké koření se ke které zelenině hodí.

 

Pomerančové koláčky

pomerancDužina z pomerančů se dá využít jako „dochucovadlo“ do těsta. Oblíbeným receptem našich babiček tak byly takzvané pomerančové koláčky, což jsou ve skutečnosti klasické koláče, ovšem do jejich těsta je přidána pomerančová (či citronová) drť. Samozřejmě při pečení můžete použít i drť z dalšího ovoce, jako jsou jablka, hrušky, švestky…

 

Tip: Při zpracování pomerančů nezapomeňte na využití slupek. Existuje mnoho pravd, které dokazují, že pomeranče se mohou stát hnojivem budoucnosti. Řádně je omyjte, osušte a posypte jimi zahrádku. Banánovými slupkami zase skvěle zvýrazníte původní lesk kožených materiálů. Předtím, než je vyhodíte, „nakrémujte“ si s nimi vaše oblíbené kozačky!

 

Drť z jablek nebo červené řepy do salátu

Pokud drť jablek a mrkve smícháte s trochou citronu, nerozeznáte rozdíl od klasického salátu, kdy ovoce nastrouháte včetně šťávy. Stačí popřípadě zalít trochou vody, přidat cukr nebo natrhat kousky zelí. 

 

Stejně tak je vynikající salát z červené řepy. Na zálivku stačí olivový olej, česnek, sůl a citronová šťáva. Máte-li rádi ostré, k řepové drti můžete dál přidat trochu chilli. Ačkoli se to nezdá, jedná se o chutnou a velmi zdravou kombinaci.

 

Kapusta na popáleniny!

kapusta3Nemáte-li chuť používat zbytky do dalšího jídla, věřte, že je i další využití. Například kapustová drť či odpad ze zelí slouží jako první pomoc při popáleninách. Stačí přiložit na ránu, zmírní bolest. Podobně působí také obklady z cibule. Lze je vždy po několika hodinách obměňovat. Není tedy od věci mít vždy v mrazáku trochu té cibulovo-kapustové drti. Síra obsažená v těchto drtích ránu dezinfikuje a pomáhá hojení tkáně.

 

Dužina z mrkve, okurky a dýní zase pomáhá při kožních nemocích, s ekzémy a také při popálení sluncem. Dužina z brambor zase díky obsahu škrobu pomáhá s infekčními onemocněními. Ačkoli se nejedná o nějak chutnou medicínu, rozhodně jedna lžička takové drti zabere lépe, než leckteré léky. Na bradavice a vředy můžete dužinu přiložit a pomůže vám také.

 

 

Pokud tedy pěstujete vlastní zeleninu a ovoce, nebo kupujete bio potraviny a máte rádi čerstvé šťávy, nebojte se experimentovat a využijte zbylou drť na chutné a zdravé recepty nebo jako přírodní lék!