Jak sušit šípky: návod a recept na šípkovou marmeládu s hroznovým vínem

 

Šípky neodmyslitelně patří k podzimu. Ať už proto, že je tento sychravý čas spojován s chřipkovým obdobím, anebo proto, že právě v tento čas šípky dozrávají a jsou připravené ke sběru. Šípkový čaj je ideálním společníkem pro deštivé dny strávené s knihou. Okouzlí nás nejen svou jedinečnou chutí, ale především množstvím zdraví prospěšných látek, kterými oplývá. 

 

 

podzimniPlody šípkové růže se sbírají v období měsíce září a října před příchodem prvních mrazíků. Zralý plod má sytě červenou barvu. Část čerstvých plodů můžeme použít na přípravu lahodné marmelády (viz recept níže) a ovocného vína. Další část je nejlepší usušit na výborný čaj. Pokud máme šípků dost, vydrží nám čaj až do další sezóny (starší plody už bychom neměli konzumovat).

 

Jak šípky nejlépe usušit? 

Pokud sušíme jen opravdu malé množství, můžeme šípky rozprostřít na novinách někde v teplém a suchém prostředí. Takto se suší týden i více. Při větším množství se už ale tento postup nedoporučuje, protože nejenže je náročný na prostor, ale  šípky by mohly nepozorovaně zplesnivět.

 

Postup: 

  • Šípky očistíme, nemusíme je krájet. Nejlépe si zachovají svoji chuť a typické aroma, pokud je usušíme v celku.
  • Teplotu nastavíme na 55°C a necháme sušit 4 hodiny. Potom snížíme teplotu na 50°C a pokračujeme v sušení dalších cca 10 hodin. U sušičky Yden můžeme klidně ponechat automatický režim, protože díky chytrému senzoru Yden pozná, kdy jsou plody optimálně usušeny.
  • Usušené šípky mají výrazně seschlou slupku a tmavě červenou barvu. Jsou suché až drolivé, bez známek vlhkosti. 
  • Po dokončení sušení necháme šípky vychladnout při pokojové teplotě a následně vložíme do dobře těsnící sklenice. Ideální je, pokud šípky rozemeleme vždy těsně před jejich konzumací. Případně si můžeme namlít množství na několik čajů a zbytek skladovat ve velké sklenici na temném místě.

 

Recept na šípkovou marmeládu s hroznovým vínem

Nejen šípky, ale i hroznové víno patří k podzimu! Proč tedy tyto dva skvosty nespojit dohromady?

 

Co budeme potřebovat?

  • 500 g šípků
  • 500 g hroznového vína
  • 250 g cukru
  • 250 g bílého vína
  • 2 citróny

Postup:

  • Odrůdu hroznového vína si vybereme dle preferencí. Sladší a chuťově výraznější hrozny budou při vaření krásně vonět po celé kuchyni a skvěle se doplní s lehce nakyslou chutí šípků.
  • Hrozny opláchneme a zbavíme semínek (můžeme je ponechat). Vaříme spolu s vínem a s nastrouhanou slupkou obou citrónů. Po chvilce přidáme šípky a cukr. Vaříme dalších 10 minut.
  • Rozmixujeme a necháme vychladnout. Poté vložíme do připravených sklenic.

 

Hroznové víno je bohaté na vitamin B6, vitaminy C a E a provitamin A. Zároveň působí v našem těle antioxidačně, zlepšuje činnost ledvin, zvyšuje tvorbu červených krvinek a celkově čistí organismus. V současné době se také mluví o jeho značném vlivu v prevenci rakoviny. Šípek je skvělý na podporu imunity a v léčbě zánětu močového měchýře. Stejně jako hroznové víno i šípek detoxikuje náš organismus. Kombinace těchto dvou plodin je tedy ideální pro přečkání zimy ve zdraví!

 

 

sipky1_up