Jak správně sušit švestky: návod a recept na omáčku

 

Švestky u nás mají dlouholetou tradici a nabízejí velké množství využití. Není to ovšem jen díky jejich výrazné chuti. Již naši předci znali jejich účinky na zdraví, a proto švestky hojně využívali.

 

svestkyŠvestky pomáhají detoxikovat organismus. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají také hubnout, čistí trávicí trakt a tím pomáhají předcházet usazování choroboplodných zárodků, jež vedou ke vzniku mnoha nemocí. Podle nejnovějších studií jsou také velice vhodné pro starší osoby, kterým řídnou kosti a chtějí si chránit srdce. Mimo zmíněné vlastnosti švestky také oplývají vysokým obsahem mnoha vitaminů (vitaminy A, C, E nebo skupiny vitaminu B), dále obsahují již zmíněnou vlákninu, minerály a kovy (například železo, měď, zinek či jód).

 

Nejlepším způsobem uchovávání švestek je jejich sušení. A úplně nejlepší je, pokud si je usušíme sami. Budeme tak mít pod kontrolou celý proces sušení a vyhneme se možným zdravotním komplikacím, které může způsobit nevhodné sušení plodů.

 

Jak švestky sušit?

Švestky není vhodné sušit volně na papíru. Je to z toho důvodu, že zpravidla dozrávají na začátku podzimu a v našich klimatických podmínkách je toto období na venkovní nebo vnitřní sušení již nevhodné (vysoká vlhkost vzduchu a nemožnost nechat plody v teplém lehce větrném prostředí). Švestky jsou navíc velice šťavnaté a dužnaté, což vyžaduje opravdu precizní vysušení. Pokud uvnitř zůstane nevysušená část, může plody lehce napadnout plíseň.

 

Švestky je možné sušit v troubě. Tento způsob ale není příliš praktický ani ekonomický, protože celá procedura sušení zabere více než 20 hodin, švestky se mohou připálit, a navíc spotřebujete obrovské množství elektrické energie.

 

Nejlepším způsobem, jak sušit švestky, je sušit je v potravinové sušičce. Zvolíte-li si navíc kvalitní sušičku, nebudete muset švestky obracet ani kontrolovat dobu sušení. Sušičky Yden jsou pro sušení švestek naprosto ideální. Nejenže využívají horizontální proudění vzduchu (u vertikálního je třeba obracet plody i vyměňovat jednotlivé tácy – horní za spodní a naopak), ale také mají chytrý senzor, který pozná vlhkost plodů a nastaví teplotu ideálně podle aktuální potřeby. Tím si ušetříte námahu a zároveň víte, že nepadne ani jedna švestka nazmar!

 

Postup sušení:

  • Švestky pečlivě omyjte a otřete.
  • Švestky můžete sušit celé. Doporučujeme je lehce naříznout nahoře a vyndat z nich pecku (tento krok potom oceníte), případně je můžete i rozkrojit na polovinu – v tomto případě je sušte slupkou dolů.
  • Teplotu nastavte na 55 °C a nechte sušit po dobu cca 12 hodin. Sušení můžete i během celého procesu přerušit a pokračovat až po několika hodinách. Důležité je nesušit švestky příliš zprudka. Pokud máte sušičku Yden, stačí u ní nastavit solární mód a automatický režim.
  • Zkontrolujte, zda jsou švestky řádně usušené. Nesmí obsahovat šťávu, ale také by neměly být tvrdé nebo křehké.
  • Nechte je minimálně 15 minut vychladnout při pokojové teplotě a uložte je do sklenice s dobře uzavíratelným víkem.

 

Sušené švestky lze využít v mnoha receptech. Jsou skvělé v nádivkách, salátech, sladkých i slaných omáčkách, jako náplň v buchtách nebo součást těsta.

 

susene_svestkyRecept na sladko-pálivou omáčku ze sušených švestek

 

Co budeme potřebovat?

  • 500 g sušených švestek
  • 1 a ½  šálku třtinového cukru
  • ½ šálku jablečného octa
  • ½ na jemno nakrájené cibule
  • 1 lžíci na jemno nasekaných pálivých papriček (méně, pokud nemáte rádi pálivá jídla)
  • 1 lžíci hořčičných semínek
  • ½ lžíci soli
  • 1 stroužek česneku
  • ½ na jemno nasekaného čerstvého zázvoru

 

Postup:

  1. Sušené švestky umístěte do vody a nechte lehce změknout. Následně je rozmixujte, ne ale na kaši, spíše na drobné kousíčky. Můžete je také volně nakrájet.
  2. Do velkého nerezového hrnce vložte třtinový cukr, ocet, cibuli, papričky, hořčičná semínka, sůl, česnek a zázvor. Vařte za stálého míchání při vysoké teplotě. Přidejte nakrájené švestky a pokračujte ve varu. Následně snižte plamen na střední a směs občas promíchejte, aby se nepřipálila u dna. Takto pokračujte zhruba 1, 5 hodiny, dokud nemá směs konzistenci sirupu.
  3. Během vaření si připravte sklenice, které pečlivě omyjte a ponechte v horké vodě, dokud nebude omáčka připravená.
  4. Sklenice naplňte téměř po okraj. Dbejte na to, aby při plnění nevznikaly v omáčce vzduchové bubliny. Sklenice pevně uzavřete víčkem a nechte sterilizovat ve vařící vodě po dobu 15 minut. Pokud omáčku nebudete zavařovat, umístěte ji do lednice, kde vydrží po dobu maximálně jednoho měsíce.

 

Tato omáčka se často používá v asijské kuchyni. Je skvělá jako dip nebo třeba jako marináda.