Jak na sušenou dýni?

 

K podzimu neodmyslitelně patří dýně. A není náhodou, že právě v tomto období dýně dozrávají! Dýně nám může pomoci s posílením imunity, léčbou infekčních nemocí a zánětů ledvin či močového měchýře.

 

dyneZároveň upravuje činnost střev a zlepšuje trávení. Proto je také často zařazována do jídelníčku lidí, kteří si chtějí udržet kondici, nebo dokonce zhubnout. Semínka dýně nevyhazujte, jsou bohatá na zinek!

 

Uvařili jste spoustu jídel z dýně a už vám docházejí nápady? Nebo si přejete tento skvost uchovat přes celou zimu až do další sezóny? Podívejte se s námi na možnosti sušení dýně!

 

Tip: Dýni můžete usušit v sušičce potravin jen tak a následně ji rozemlít a používat jako koření.

 

Sušená dýně - recepty

 

1) Sušená dýňová semínka

 

Ideální je, pokud plody spotřebujeme vždy celé. Dýňová semínka nemusíte vyhazovat, protože se po usušení stávají skvělou zdravou pochoutkou!

 

Postup:

 

  1. Semínka dýně dobře promyjeme v tekoucí vodě, abychom odstranili všechny části dýně.
  2. Připravíme si velký hrnec, který do poloviny zalijeme vodou, přidáme sůl dle potřeby. Přivedeme k varu a přidáme dýňová semínka.
  3. Vaříme po dobu 30 minut.
  4. Vyjmeme semínka, necháme je okapat a uschnout.
  5. Vyložíme semínka na sušicí tác a necháme sušit v potravinové sušičce po dobu 6–8 hodin při teplotě 35 °C.
  6. Po dokončení necháme semínka vychladnout a můžeme je uschovat v dobře uzavíratelné sklenici.

 

Poznámka: Pokud semínka budete sušit volně na novinách, hodí se spíše pro výsadbu nových rostlin. Pro konzumaci doporučujeme použít potravinovou sušičku, abyste si byli jistí, že semínka neobsahují plísně nebo mikroby.

 

 

dyne22) Kandovaná sušená dýně

 

Co budeme potřebovat?

 

  • 450 g třtinového cukru (+ další volitelné 3 lžíce cukru)
  • 65 ml vody
  • 450 g dýně (bez slupky a semínek)
  • šťáva z jednoho citrónu

 

 

 

Postup:

 

  1. Očištěnou dýni nakrájíme na kostičky nebo menší plátky (hranoly).
  2. Do nerezového hrnce nalijeme vodu, citronovou šťávu a přidáme cukr. Přivedeme k varu a vaříme, dokud tekutina nezhoustne.
  3. Přidáme kousky dýně a pokračujeme ve vaření za stálého míchání po dobu 10–15 minut.
  4. Kousky dýně vyjmeme a vložíme je do misky. Cukrovou vodu stále vaříme, dokud se nezredukuje na polovinu. Následně ji nalijeme na dýni v misce a necháme přes noc odležet.
  5. Dýni umístíme na mřížku, pod kterou dáme talíř. Každou hodinu dýni natíráme pomocí štětce zbylým cukrovým sirupem.
  6. Jakmile už žádný sirup nezbývá, je ideální čas dýni sušit.
  7. Dýni vložíme do potravinové sušičky a sušíme zhruba 5 hodin. V tomto případě doporučujeme použít sušicí vložky na tekuté suroviny, kterou má v nabídce například sušička Yden.
  8. Podle potřeby můžeme dýni ještě ozdobit krystalky cukru.

 

Tip: Domácí kandovaná dýně je skvělá jako dárek nebo mlsání pro děti, a to bez zbytečných chemických přísad. Pokud se ale chcete vyvarovat použití cukru, můžete zkusit kandování také pomocí rostlinných sirupů (agávový, rýžový nebo třeba javorový).

 

 

dyne33) Sušené dýňové placky 

Dýňové placky se dají udělat v sladké i slané podobě. Jsou velice flexibilní, proto se dají rolovat a podle chuti naplnit tím, co máme rádi. Je to skvělá varianta pro lidi, kteří se snaží vyhnout lepku a přitom milují třeba palačinky. Dýňovou placku si také s sebou můžeme vzít na cesty jako vydatnou, ale přesto lehkou svačinku!

 

Na sladkou verzi budeme potřebovat:

 

  • 2 šálky dýňového pyré
  • 1 šálek kvalitního kokosového mléka
  • 2 šálky jablečné šťávy
  • ¼ šálku rostlinného sirupu (např. agávový, rýžový nebo javorový)
  • ¼ šálku sypkého kokosu
  • 1 lžičku namleté skořice (+ další koření dle chuti)
  • 2 lžíce na drobno nakrájených rozinek
  • na drobno nasekané ořechy (volitelné)

 

Postup:

 

  1. Všechny ingredience dobře promícháme (nejlépe v mixéru). V případě, že budeme přidávat koření, měli bychom mít na paměti, že sušení všechny chutě umocní, s kořením tedy šetřete.
  2. Připravíme si tác na sušení, který vyložíme vložkou na tekuté potraviny. Vložku pomažeme rostlinným olejem (nejlépe kokosovým) a rozprostřeme na něho „těsto“ z dýně. Rozválíme jej do placky.
  3. Dýňové placky sušíme po dobu 8–24 hodin při teplotě 57 °C.

 

Tip: Placky můžeme skladovat srolované v plastových nebo skleněných nádobách. Pokud si je přejete skladovat nesrolované, doporučujeme mezi ně nasypat trochu kukuřičného škrobu, aby se neslepily.