Jak na sušení rajčat: návod, tipy a recepty

 

Rajčata sušená na slunci jsou velice známá a oblíbená v přímořských destinacích. Jejich obliba naštěstí roste i u nás. Jediné, co nás může odradit, je jejich cena a v některých případech také kvalita. Abychom jedli co nejzdravěji a zároveň ušetřili, je nejjednodušší si taková rajčata připravit sami doma. A dokonce to půjde i bez slunce!

 

rajcata_kerikSušení rajčat na slunci

Sušení rajčat na slunci je tou nejstarší metodou. Potřebujete k němu však příhodné klimatické podmínky, tedy dostatek slunce a suchý, lehce větrný vzduch. V našich končinách je velice obtížné tohoto dosáhnout, protože například během léta (tedy sezóny rajčat) pravidelně prší nebo může být teplota i počasí proměnlivé. Vzhledem k vysokému podílu vody v rajčatech hrozí napadení plísní (která se může projevit až po uskladnění), čímž se vystavujeme možnému zdravotnímu riziku. Na slunci se rajčata suší zpravidla 4 dny.

 

Sušení rajčat v sušičce potravin

Naštěstí existují sušičky potravin, které všechny zmíněné problémy eliminují. To znamená, že nejsme limitovaní prostorem, počasím, teplotou, vlhkostí vzduchu a zároveň se nevystavujeme riziku napadení potravin plísněmi, škůdci nebo nečistotami z okolního vzduchu.

 

Dobré sušičky, jako je třeba Yden nebo Sedona nám navíc ušetří práci, protože jednotlivé tácy s plody, ani plody samotné, nemusíme otáčet. A díky časovači a chytrému senzoru víme, kdy jsou plody optimálně vysušené.

 

Zajímavost: Sušička Yden mimo jiné využívá k sušení i infračervené záření, působí tedy na potraviny stejně jako sluneční paprsky. Díky tomu si potraviny, jako třeba rajčata, zachovají nejen všechny vitamíny a další zdraví prospěšné látky, ale také chuť, kterou právě ono slunce dodává.

 

suseni_rajcatJak připravit rajčata na sušení a jak je usušit co nejlépe 

  • Rajčata nakrájejte na stejné plátky (několik milimetrů). Menší rajčata můžete překrojit na polovinu a ta nejmenší ponechat vcelku.
  • Jednotlivé plátky naskládejte na tác tak, aby se navzájem nepřekrývaly (zlepší to celkové proudění vzduchu).
  • Celková doba sušení se odvíjí od obsahu vody v rajčatech. To znamená, že některé druhy potřebují více času než jiné. Běžná doba sušení je okolo 8 hodin. U sušičky Yden můžete ponechat sušení na automatický režim, kdy Yden správně určí dobu sušení podle vlhkosti (může ji v průběhu sušení měnit dle potřeby).
  • Rajčata můžeme jemně posolit, nebo na ně přidat oblíbené koření.
  • Usušená rajčata jsou tuhá, až lehce dužnatá. Nejsou křehká a nerozpadají se.
  • Po dokončení sušení nechte rajčata odpočinout na vzduchu, aby se před uskladněním zchladila.

 

Tip: Sušená rajčata můžeme znovu „hydratovat“, pokud je ponecháme ve vařící vodě. Skvělá jsou však i v suchém stavu na přípravu kořenících směsí (nebo jako koření samotné) a také naložená v kvalitním olivovém oleji.

 

Recept na kořenící směs se sušenými rajčaty

Rozemletá sušená rajčata jsou natolik chuťově výrazná, že sama o sobě ani ostatní bylinky nepotřebují. Pokud je ale smícháme s ostatními ingrediencemi, dokonalá chuť výsledného pokrmu je zaručená. Navíc je můžeme míchat pokaždé jinak a tím naši kuchyni ozvláštnit.

 

Co budeme potřebovat?

  • ¼ šálku rozemletých sušených rajčat
  • 2 lžíce sušené rozemleté papriky
  • 1 lžíci sušené rozemleté cibule
  • 1 lžíci sušeného rozemletého česneku
  • ⅕ lžíce sušené rozemleté chilli papričky
  • špetku soli a pepře 

 

Postup: Všechny ingredience dobře promícháme. Pokud disponujete kvalitním mixérem, který je vhodný i na mixování suchých plodů, všechny ingredience do něho vložte nerozemleté a rozmixujte na požadovanou konzistenci. Všechny chutě a vůně se dokonale spojí a vám ubude práce.

 

rajcata_kecupNa co se koření hodí?

Tato kořenící směs je opravdu univerzální. Skvěle s ní ochutíte omáčky nebo grilovanou zeleninu. U přípravy omáček můžete koření přidat, jakmile vám zesklovatí cibule (pozor, abyste koření nepřipálili, například paprika po připálení výrazně zhořkne), následně přidáte zeleninu nebo kvalitní (nejlépe domácí) rajčatový protlak. Kořenící směs nepřidávejte na konci vaření, protože by jednotlivé ingredience nestačily pustit chuť a zároveň by také mohly dodat nežádoucí hořkost celému pokrmu.

 

Jak dlouho koření vydrží?

Kořenící směs, nebo jednotlivé usušené bylinky a zelenina vydrží nejméně jeden rok. Nezbytnou podmínkou je však dobré uskladnění. Doporučujeme uskladňovat ve skleněných nádobách s pevným nepropustným víkem a nejlépe v temném prostředí. Na sklenici si vždy napište, co obsahuje a v jakém roce a měsíci jste uskladnění zahájili.

 

Recept na sušená rajčata naložená v oleji

Sušená rajčata můžeme nakládat do olivového nebo jiného rostlinného oleje. Důležité je, aby byl opravdu kvalitní, protože právě kvalita se na výsledné chuti podepíše.

 

Co budeme potřebovat?

Na sklenici, která pojme 550 g:

  • přibližně 40 ks sušených rajčat
  • 2 šálky vinného octa
  • 3–4 šálky extra panenského olivového oleje
  • několik nakládaných kapar
  • koření dle chuti (například kořenící směs viz výše)

 

Postup: Sklenici dobře vymyjte a osušte. Vložte uvedené suroviny a uložte do chladu.

 

Jak dlouho nakládaná rajčata vydrží a proč je lepší nepřidávat čerstvý česnek?

Takto připravená rajčata vydrží v lednici i 3 měsíce. Před první konzumací vyčkejte nejméně 24 hodin, pokud vydržíte déle, lépe uděláte.

 

Pokud k sušeným rajčatům přidáte také čerstvý česnek nebo čerstvé bylinky, je celý pokrm určený ke spotřebě nejdéle do dvou dnů. Je to z toho důvodu, že kyselost rajčat může způsobit vznik botulotoxinu. Tento jev není tak častý, nicméně je třeba na něj upozornit. Zvláště pak proto, že botulin není cítit ani neovlivní chuť. Tyto reakce se dají zmírnit přidáním čerstvé citronové šťávy.  

 

Kde naložená rajčata použít?

Naložená rajčata se skvěle hodí do omáček, na jednohubky, do pomazánek nebo jen tak. Zbylý olej můžete použít na přípravu bruschett, pomazánek nebo jej použít místo klasického oleje při vaření či restování.

 

Rajčata jako taková by rozhodně neměla na našem jídelníčku chybět. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, které naše tělo potřebuje. Navíc dnes se již ví, že také podporují dobrou náladu a pomáhají při léčbě rakoviny. Dobrou zprávou je, že ani při sušení se tyto cenné látky neztrácí. Můžeme se tak dopovat zdravím i během zimy, kdy je běžná zelenina z obchodu téměř „prázdná“.

 

suseni_yden