Jak na sušení hub: praktické rady a tipy

 

Podzim je obdobím, kdy i lidé, kteří nemají procházky příliš v lásce, vyráží do lesa na dlouhé túry. Důvod je jasný – houby! V našich končinách se houbám velice daří, není tedy divu, že si každý takový houbový nadšenec přinese z procházky i několik košíků hub. Co ale s takovým množstvím? Houby, které ihned nespotřebujeme, můžeme dát zamrazit (třeba podušené s cibulkou) nebo si je usušit.

 

Jaké druhy hub jsou na sušení vhodné a jaké nikoliv?

 

houby_v_kosikuK sušení jsou vhodní všichni jedlí zástupci hřibovitých hub, bedly, ryzce, křemenáči nebo třeba i žampiony. Naopak méně vhodné jsou druhy hub, jako je choroš, liška, pýchavka nebo václavka.

 

Sušení hub je velice jednoduché. Nicméně i zde bychom se měli mít na pozoru. Jakmile houby přineseme domů, ihned je očistíme a zbavíme plesnivých nebo červivých kousků. Tento krok je velice důležitý, protože plíseň nebo červi a jiný hmyz se mohou velice rychle množit (v případě rozmnožení nedohubu může také dojít k újmě na zdraví). K sušení používejte pouze maximálně zdravé houby, pokud máte nějaké trochu „chycené“, raději je použijte do smaženice.

 

Jakým způsobem houby sušit?

 

Nejjednodušším způsobem, jak sušit houby, je sušení na novinách. Laciné řešení však může být draze vykoupeno. Pokud houby sušíme na nevhodném místě, mohou velice jednoduše zplesnivět. Dalším úskalím je velké riziko napadení hub zavíječem moučným (potravinový mol). Zavíječi jsou velice rozšíření a mnohdy nějaký čas trvá, než si všimneme, že u nás bydlí. Tito moli velice rádi kladou vajíčka na suché potraviny a houby přímo milují. Může se vám tedy lehce stát, že otevřete sklenici se sušenými houbami a zjistíte, že v nich žije celá rodina těchto molů. A to i v případě, že je sklenice po celou dobu pečlivě uzavřena.

 

Abyste se vyhnuli výše uvedenému, doporučujeme houby sušit v horkovzdušné troubě nebo v potravinové sušičce. V troubě mají houby tendenci přisychat, zároveň je musíte často obracet a dbát na to, aby se nezapařily. Oproti tomu pokud sušíte houby v sušičce, všem zmíněným úskalím se vyhnete.

 

nakrajene_houbyJak připravit houby na sušení?

 

  • Očištěné a dobře vybrané houby nakrájejte na tenké plátky. Velikostně zhruba do 3 mm. Můžete sušit i nožičky, nicméně ty si raději také nechte do smaženice.
  • Houby naskládejte na tácy rovnoměrně a tak, aby se navzájem nepřekrývaly (kvůli lepší cirkulaci vzduchu).
  • Sušit můžete při teplotě 40–50 °C po dobu několika hodin v závislosti na typu hub.
  • Po dokončení sušení nechte houby vychladnout při pokojové teplotě po dobu alespoň 15 minut.  Následně je nasypejte do sklenic s dobře uzavíratelným víkem a uchovejte v tmavém a suchém prostředí.   

 

Tip: Nebojte se sušit houby i s jinými potravinami dohromady. V případě kvalitních sušiček, které využívají horizontální proudění vzduchu, nehrozí „prostoupení“ vůní jiných potravin navzájem. Zároveň také nebudete muset potraviny během sušení obracet ani měnit polohu jednotlivých táců.

 

Sušené houby můžete použít kdekoliv, kde ty čerstvé. Stačí je pouze nechat chvíli namočené ve vodě.

 

Recept na houbové koření

 

Houbové, stejně jako jiné koření lze měnit dle aktuální chuti. Všechny ingredience si navíc můžeme připravit doma v naší sušičce.

 

Co budeme potřebovat?

 

  • 50 g sušených hub
  • ⅔ hrnku himálajské soli
  • 1 lžíci sušených nasekaných chilli papriček
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 lžičku pepře

 

Postup:

 

Všechny ingredience vložíme do nádoby mixéru a necháme rozmixovat až na jemný prášek. Koření uchováváme ve sklenici s dobře uzavíratelným víkem.